Duurzaamheid heeft de toekomst: doe mee!

Waarom zouden we zo duurzaam moeten bouwen?
 

Europees beleid
Het Europees beleid is erop gericht dat nieuwe gebouwen na 2020 bijna geen of een zeer lage hoeveelheid energie gebruiken. De energie die nog nodig is, moet in belangrijke mate afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen. Dit is vastgelegd in de herziene Europese richtlijn EPBD uit 2010.

Nationaal Plan bijna-energieneutrale gebouwen
Het Nationaal Plan voor het bevorderen van bijna-energieneutrale gebouwen in Nederland beschrijft het Nederlandse beleid om te komen tot bijna-energieneutrale gebouwen na eind 2018, respectievelijk 2020.

EnergieSprong
Op langere termijn moet ook de bestaande bouw zeer energiezuinig worden. Het kabinet ontwikkelt hiertoe beleid en neemt maatregelen om te bevorderen dat bestaande gebouwen die worden gerenoveerd tot bijna-energieneutrale gebouwen worden getransformeerd. Gefinancierd vanuit de Innovatie Agenda Energie voert Platform31 hiervoor het programma EnergieSprong gebouwde omgeving uit. Dat richt zich op koplopers.

 
Wat is duurzaam (ver)bouwen

Wanneer men gebruik maakt van duurzame materialen die rekening houden met het milieu en de gezondheid van de bewoners en de gebruikers is er sprake van duurzaam bouwen. Hout uit duurzaam beheerde bossen is bijvoorbeeld zo’n materiaal.

Voor nieuwbouw kan men ook uitstekend sloopmateriaal gebruiken voor bijvoorbeeld de funderingen. Alles draagt bij tot een duurzame bouw.

 

Duurzaam ontwerpen

Soms is het zelfs mogelijk om een energieneutraal gebouw te ontwerpen, door gebruik te maken van zonnepanelen of aardwarmte

Een andere trend is het industrieel, flexibel en demontabel bouwen (IFD-bouwen). Hierbij wordt een gebouw zodanig ontworpen, dat het uit demontabele onderdelen bestaat. Wanneer het gebouw bijvoorbeeld na een tijd moet worden uitgebreid, wordt een van de gevels gedemonteerd waarna nieuwe zijgevels en een dak worden gebouwd en de oude gevel weer teruggeplaatst wordt.

Laten we niet vergeten de al wat meer ingeburgerde houtskeletbouw te noemen. En laten we de, al ingeburgerde, houtskeletbouw niet vergeten

Mogelijkheden te over voor duurzame bouw!

 

Duurzaam verbouwen

Niets is natuurlijk duurzamer dan het verbouwen van een huis of gebouw in plaats van nieuwbouw. Met een paar relatief eenvoudige ingrepen is het mogelijk een huis of gebouw een stuk energiezuiniger te maken. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Dakisolatie
  2. Gevelisolatie
  3. Kruipruimte-isolatie
  4. Vloerisolatie
  5. Groenbeplanting op een dak
  6. Toepassen van duurzame energie

Levert u producten en diensten dat duurzaam bouwen stimuleert? Laat uw mogelijkheden zien aan een breed publiek en ga mee op tournee met onze Samen-duurzaam Roadshow.

 

Uw gemeente
Doe de Quick-Scan!
Gooit U ook € 1.000 of meer per jaar zomaar weg?
Zoek Road Show
Wilt u ook deelnemen?
Fotoarchief
Nieuws
Copyright 2013© TEVI Agentur The Netherlands | Login CMS | Designer: Domino Media©